JSME NA FACEBOOKU - sledujte, co máme v dílně zrovna pod pokličkou - jak to vypadá při barvení hedvábí, kam se chystáme, co se nám honí hlavou...
A aby Vám nic neuteklo - přihlašte se k odběru našeho newsletteru - několikrát do roka Vám pak pošleme e-mail s pozvánkami na akce, kterých se LENÓRA účastní - textilní výstavy, řemeslné trhy, či naše dny otevřených dveří. Dozvíte se také další novinky z hedvábné dílny.
Kde se uvidíme?
farmářské trhy v Říčanech u Prahy, soboty od jara do podzimu
HRNČÍŘSKÝ JARMARK KUNŠTÁT 17-8/9 2022 - budeme "ve dvoře"
MINT MARKET Benešov 27/11 2022
HRNČÍŘSKÉ TRHY NA VÝSTAVIŠTI 3-4/12 2022
VÁNOČNÍ JARMARK STRUHAŘOV 11/12 2022
- Úvod
- ZAHRADNICTVÍ ATELIÉRU LENÓRA - zelené poklady
- RAJČÁTKA
- rajče TYČKOVÉ POLORANÉ "Tornádo F1"
rajče TYČKOVÉ POLORANÉ "Tornádo F1"

- ...popis
- rajče TYČKOVÉ POLORANÉ "Tornádo F1"prodáváme ze dvora, dostupnost si ověřte na 775 664 31925 Kč
Staré dobré Tornádo...stále velmi oblíbené, výborná rajčatová chuť, ačkoli plody jsou trochu měkkčí a praskají o trochu více než např. u Startu. Můžete vyřešit tím, že zaléváte po sklizni a vyvarujete se vyschnutí balu a následnému přelévání...prostě pravidelná zálivka.
hmotnost plodů: 80 - 100 g
jak zasadit tyčkové rajče: čím větší kořenový bal si rostlina vytvoří, tím silnější bude. Je pak odolnější vůči chorobám, lépe může přijímat živiny a vodu, a tedy i lépe plodí. Rajče se nebojte zasadit hlouběji, než bylo v hrnku. Můžete sázet tzv. našikmo, viz foto dole. Rajče se do tří dnů samo postaví a zakoření pak i ze stonku nad stávajícím balem.
do čeho zasadit: ve vlhčích klimatických podmínkách Struhařova a dle své zkušenosti, doporučuji rajčata sázet do foliovníku/skleníku. Pokud ven, tak za mne do nádoby či zvýšeného záhonu. Rostlině je v nádobě tepleji a tudíž lépe dozrávají plody, můžete ji přesunout, lépe kontrolovat a odstraňovat napadené listy, dát ji stříšku proti dešti...
Ideální je k plodové zelenině domácí kompost s živočišnou složkou (králičinec, koňský celát, vykvašený slepičinec...) Inu kdo nemá, může sáhnout po granulovaném koňském či kravském hnoji. Já ho používám ráda, je vždy po ruce a bez práce.
jak o rajče pečovat:
- zaléváme zásadně ráno, nikdy večer. To je důležitá první prevence proti houbovým chorobám. Hlavně proti plísni bramborové, která decimuje v posledních letech rajčata. Vyhneme se i kropení listů. Přes den rajče i svrchní půda ještě oschne a snížíme tak riziko rozvoje nemocí, které se šíří ve vlhku. Někdo ještě doporučuje zalévat po sklizni, aby dozrávající rajčata zbytečně nepraskala.
- pravidelně u tyčkových odrůd odstraňujeme zálistky, aby rajče nebylo zahuštěné, mělo dost vzduchu a světla pro plody. Nejlepší je mladý zálistek vyštípnout nehtem. Zálistek vidíte na obrázku dole. Stonek tyčkového rajčete musíme k něčemu vést, nejjednodušší je použít kroucenou spirálu na rajčata (mají u nás u Rotta)
- Kotrolujeme listy. Pokud na nich objevíme hnědé vodnaté skvrny, zbystříme. Listy odstraníme a vyhodíme. Nedávejte na kompost, šířili byste si tak houbové choroby v zahradě.
- v letošním roce obzvlášť zvážím včasnou ochranu rajčat proti chorobám postřikem na list. Konvenční pesticidy používat nechci. Existují určité kompromisy jako Cupricol apod., je důležité dodržovat předepsané koncentrace. Částečně mohou pomoci posilující výluhy (přeslička, kopřiva, česnek, šalvěj) Ještě nejsem rozhodnutá, jak to letos s mými rajčaty vyřeším, ale tuším, že to budeme probírat na naší WA zahradní skupině (pro přidání si napiště na 775 664 319) Především v ekologickém zemědělství platí, že prevence je nejdůležitější. Čím větší požár hasíte, tím silnější a více "chemické" prostředky musíte nasadit...
- nezapomeneme rajčátkům zpívat nebo alespoň něco povídat. Pokud budeme práci kolem rajčat brát jako nutné zlo a pěstovat jen pro to, abychom ušetřili, nejspíš z toho budeme jen unavení. Udělat si kafe a jít vylámat fazochy je pro mne zažívat radost okamžiku teď a tady. Ani "neúspěchy" není nutné prožívat tragicky a osobně. Mít zahradu je proces, šance poznávat souvislosti, sebe a se zahradou růst.
sázet můžeme našikmo, zahrneme bal i celou zvýrazněnou část vyštipování fazochu (zálistku)
respektujte autorská práva k textu a fotografiím, nekopírujte bez souhlasu autora
všechna práva vyhrazena (C) Lenka Sommerová 2017-2021